DDI Checker logo

faqs

Telkens wanneer u meer dan één medicijn neemt, of het zelfs mengt met bepaalde voedingsmiddelen, dranken of vrij verkrijgbare medicijnen (o.a. vitamines en minderalen), loopt u het risico op een geneesmiddelinteractie. De meeste interacties tussen geneesmiddelen zijn niet ernstig, maar omdat er enkele zijn die wel ernstig kunnen zijn, is het belangrijk om de mogelijke uitkomst te begrijpen voordat u uw medicijnen inneemt.

Hoe meer medicijnen u neemt, hoe groter de kans dat uw geneesmiddel in wisselwerking staat met een ander geneesmiddel. Geneesmiddelinteracties kunnen de werking van uw medicijnen verminderen, kleine of ernstige onverwachte bijwerkingen verhogen, of zelfs de bloedspiegel en mogelijke toxiciteit van een bepaald medicijn verhogen.

Geneesmiddelinteracties kunnen op verschillende manieren plaatsvinden:

 1. Een farmacodynamische interactie treedt op wanneer twee geneesmiddelen die samen worden gegeven, op dezelfde of vergelijkbare receptorplaats werken en leiden tot een groter (additief of synergetisch) effect of een verminderd (antagonistisch) effect. 
 2. Een farmacokinetische interactie kan optreden als een geneesmiddel de absorptie, distributie, het metabolisme of de uitscheiding van een ander geneesmiddel beïnvloedt. Voorbeelden kunnen deze gecompliceerde mechanismen helpen verklaren:
 • Absorptie: Sommige medicijnen kunnen de opname van een ander medicijn in uw bloedbaan veranderen. Calcium kan bijvoorbeeld binden met sommige medicijnen en de absorptie blokkeren.  Op dezelfde manier kunnen veel medicijnen niet worden ingenomen met melk of zuivelproducten omdat ze zich zullen binden aan het calcium. Geneesmiddelen die de maag- of darmmotiliteit, pH of natuurlijke flora beïnvloeden, kunnen ook leiden tot geneesmiddelinteracties.
 • Distributie: Interacties ten gevolge van eiwitbinding kunnen optreden wanneer twee of meer geneesmiddelen die sterk aan eiwit binden competeren voor een beperkt aantal bindingsplaatsen op plasma-eiwitten. Het geneesmiddel dat dan minder gebonden is aan eiwitten werkt dan sterker. 
 • Metabolisme: Geneesmiddelen worden gewoonlijk uit het lichaam geëlimineerd als het onveranderde (moeder)geneesmiddel of als een metaboliet die op de een of andere manier is veranderd. Enzymen in de lever, meestal de CYP450-enzymen, zijn vaak verantwoordelijk voor het afbreken van geneesmiddelen die uit het lichaam worden verwijderd. Sommige geneesmiddelen activeren of remmen het CYP450 systeem waardoor de concentraties in het bloed van medicijnen die substraat zijn van dit systeem verlaagd of verhoogd kunnen worden.
 • Uitscheiding: Sommige geneesmiddelen kunnen de nierfunctie verlagen en daardoor de uitscheiding verminderen van andere geneesmiddelen die door de nieren worden uitgescheiden.  Mogelijk heeft u een dosisaanpassing of frequentere controle door uw arts nodig om beide medicijnen veilig samen te gebruiken.

Geneesmiddelinteracties zijn belangrijk om te controleren omdat ze:

 • Kunnen beïnvloeden hoe uw medicatie werkt door de hoeveelheid van het geneesmiddel in uw bloed te veranderen
 • U in gevaar kunnen brengen voor bijwerkingen en toxiciteit
 • Een medische aandoening, die u misschien al heeft, kunnen verergeren.

Het controleren op een geneesmiddelinteractie voordat deze optreedt, kan uw kans op een probleem drastisch verminderen. Meestal hebben uw arts en apotheker dit al gedaan met uw voorgeschreven medicijnen, maar is het een goed idee om deze medicijnen zelf te controleren en te leren kennen. Als u vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt, inclusief vitamines, kruiden of voedingssupplementen, moet u deze producten ook controleren op interacties met uw voorgeschreven medicijnen. Vraag uw apotheker of arts om advies als u in de war raakt door het medische jargon.

Geneesmiddelinteracties kunnen ook bijdragen aan de kosten van de gezondheidszorg, aangezien een ernstige geneesmiddelinteractie kan leiden tot letsel, ziekenhuisopname of, in zeldzame gevallen, fataal kunnen aflopen.

Niet alle interacties tussen geneesmiddelen zijn slecht. Sommige medicijnen kunnen beter worden geabsorbeerd als ze met voedsel worden ingenomen of kunnen gunstigere bloedspiegels bereiken als ze worden ingenomen met andere medicijnen die metabole enzymen beïnvloeden.

Belangrijke geneesmiddelinteracties die levensbedreigend zijn, komen niet vaak voor, maar zijn een ernstige zorg. De meeste interacties tussen geneesmiddelen die in de etikettering van de verpakking worden vermeld, kunnen theoretisch zijn en zijn gebaseerd op de farmacologie van een geneesmiddel. Als u echter een mogelijke geneesmiddelinteractie kunt vermijden door een ander medicijn te kiezen, is dat altijd de beste keuze.

Aangezien de meeste mensen niet weten of twee of meer geneesmiddelen een wisselwerking kunnen hebben, is het belangrijk om de status van geneesmiddelinteracties met elk nieuw geneesmiddel te controleren. Voor sommige medicijnen kan het stoppen van de medicatie zelfs invloed hebben op de blootstelling van andere medicijnen in uw bloedbaan. Proactief zijn in uw eigen gezondheid, controleren op interacties tussen geneesmiddelen en zorgen bespreken met uw zorgverlener kan een levensreddende taak zijn.

Hoe vaak een geneesmiddelinteractie optreedt en uw risico op een geneesmiddelinteractie, hangt ook af van factoren zoals:

 • Totaal aantal medicijnen dat u neemt
 • Leeftijd, nier- en leverfunctie
 • Dieet en mogelijke interacties tussen geneesmiddelen
 • Medische omstandigheden
 • Metabole enzymen in je lichaam en je genetica

Vergeet niet dat alcohol, cafeïne en illegale drugs ook tot ernstige interacties tussen geneesmiddelen kunnen leiden.

Het nemen van een medicijn dat aan iemand anders is voorgeschreven of dat via internet is gekocht, kan ook gevaarlijk zijn en kan leiden tot onverwachte interacties tussen geneesmiddelen. 

Communicatie met uw zorgverlener is essentieel om interacties tussen geneesmiddelen te helpen voorkomen. Houd een actuele lijst bij van uw medicijnen, vrij verkrijgbare producten, vitamines, kruiden en medische aandoeningen. Deel deze lijst bij elk bezoek met uw arts, apotheker en verpleegkundige, zodat zij ook kunnen screenen op interacties tussen geneesmiddelen.

Bekijk de medicatiehandleiding, receptinformatie, waarschuwingslabels en het etiket met medicijnfeiten bij elk nieuw recept of OTC-product. Etikettering kan veranderen als er nieuwe informatie over medicijnen wordt geleerd, dus het is belangrijk om de informatie regelmatig te bekijken.

Het is altijd het beste om uw zorgverlener de laatste informatie over interacties tussen geneesmiddelen te vragen. U kunt echter ook onze online geneesmiddelinteractie-checker gebruiken om meer te weten te komen over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen. Deze tool legt uit wat de interactie is, hoe deze plaatsvindt, het significantieniveau (groot, matig of klein) en meestal een voorgestelde handelwijze. Het toont ook eventuele interacties tussen uw gekozen medicijn(en) en voedsel, dranken of een medische aandoening.

No more entries

Logo of the Drug Drug Interaction Checker for Covid 19

Deze website is middels een sponsoring mede mogelijk gemaakt door Pfizer BV. Pfizer BV heeft geen enkele invloed op de inhoud, advisering of ontwikkeling van deze website.

Analyseer interacties met geneesmiddelen op recept en OTC om te bepalen welke medicijncombinaties uw Patiënten kunnen tegenkomen.

Onze partners en investeerders

Logotype of the Radboud University Medical Center of the Netherlands

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen over interacties tussen geneesmiddelen.

Door je aan te melden voor onze nieuwsbrieven, geef je toestemming voor het ontvangen van marketingmateriaal van GDDIS voor deze en andere gerelateerde projecten.

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.

© 2024 Global DDI Solutions. All rights reserved.