DDI Checker logo

Hoe ontstaan ​​geneesmiddelinteracties?

Geneesmiddelinteracties kunnen op verschillende manieren plaatsvinden:

  1. Een farmacodynamische interactie treedt op wanneer twee geneesmiddelen die samen worden gegeven, op dezelfde of vergelijkbare receptorplaats werken en leiden tot een groter (additief of synergetisch) effect of een verminderd (antagonistisch) effect. 
  2. Een farmacokinetische interactie kan optreden als een geneesmiddel de absorptie, distributie, het metabolisme of de uitscheiding van een ander geneesmiddel beïnvloedt. Voorbeelden kunnen deze gecompliceerde mechanismen helpen verklaren:
  • Absorptie: Sommige medicijnen kunnen de opname van een ander medicijn in uw bloedbaan veranderen. Calcium kan bijvoorbeeld binden met sommige medicijnen en de absorptie blokkeren.  Op dezelfde manier kunnen veel medicijnen niet worden ingenomen met melk of zuivelproducten omdat ze zich zullen binden aan het calcium. Geneesmiddelen die de maag- of darmmotiliteit, pH of natuurlijke flora beïnvloeden, kunnen ook leiden tot geneesmiddelinteracties.
  • Distributie: Interacties ten gevolge van eiwitbinding kunnen optreden wanneer twee of meer geneesmiddelen die sterk aan eiwit binden competeren voor een beperkt aantal bindingsplaatsen op plasma-eiwitten. Het geneesmiddel dat dan minder gebonden is aan eiwitten werkt dan sterker. 
  • Metabolisme: Geneesmiddelen worden gewoonlijk uit het lichaam geëlimineerd als het onveranderde (moeder)geneesmiddel of als een metaboliet die op de een of andere manier is veranderd. Enzymen in de lever, meestal de CYP450-enzymen, zijn vaak verantwoordelijk voor het afbreken van geneesmiddelen die uit het lichaam worden verwijderd. Sommige geneesmiddelen activeren of remmen het CYP450 systeem waardoor de concentraties in het bloed van medicijnen die substraat zijn van dit systeem verlaagd of verhoogd kunnen worden.
  • Uitscheiding: Sommige geneesmiddelen kunnen de nierfunctie verlagen en daardoor de uitscheiding verminderen van andere geneesmiddelen die door de nieren worden uitgescheiden.  Mogelijk heeft u een dosisaanpassing of frequentere controle door uw arts nodig om beide medicijnen veilig samen te gebruiken.
Logo of the Drug Drug Interaction Checker for Covid 19

Deze website is middels een sponsoring mede mogelijk gemaakt door Pfizer BV. Pfizer BV heeft geen enkele invloed op de inhoud, advisering of ontwikkeling van deze website.

Analyseer interacties met geneesmiddelen op recept en OTC om te bepalen welke medicijncombinaties uw Patiënten kunnen tegenkomen.

Onze partners en investeerders

Logotype of the Radboud University Medical Center of the Netherlands

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen over interacties tussen geneesmiddelen.

Door je aan te melden voor onze nieuwsbrieven, geef je toestemming voor het ontvangen van marketingmateriaal van GDDIS voor deze en andere gerelateerde projecten.

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.

© 2024 Global DDI Solutions. All rights reserved.